Så får du köra offroad

  Trots förbudet mot att köra motorfordon i naturen i Sverige finns massor av tillfällen att testa din terrängbil, fyrhjulsdrivna pickup eller fyrhjuling i sitt rätta element.
  Året runt arrangeras nämligen en rad offroadträffar på militära övningsfält eller motorområden – där man fått tillstånd att köra.

  Den engelska termen ”offroad” (”av vägen”) används världen över för begreppet terrängkörning. Offroad med bil ”uppfanns” under andra världskriget då US Army beställde den fyrhjulsdrivna bilen som kom att kallas ”krigsjeepen”. Efter kriget bildades bilmärket Jeep som fortsatte att tillverka fyrhjulsdrivna och terränggående fordon för civilt bruk. Ordet ”jeep” har för många till och med blivit synonymt med terrängbil.
  De första svenska organiserade offroadträffarna  arrangerades i slutet av 60-talet – i Danmark! Svensk offroadings ”grand old man” Thomas Terräng i Göteborg (han har till och med tagit sig efternamnet Terräng, född Johansson) tog över sina kompisar till de danska sandstränderna där bilkörning faktiskt är tillåtet.

  Förbud 1975

  1975 kom den så kallade terrängkörningslagen som förbjuder körning med motorfordon i terrängen för nöjes skull. Endast bönder och skogsbrukare samt diverse andra yrkesgrupper får köra i tjänsten. Bakgrunden var att några snöskoteråkare också börjat köra på fjällens barmark sommartid, vilket vållade skador på det tunna jordlagret. Eftersom lagstiftarna hade svårt att dra en geografisk gräns för de känsliga fjällområdena lät man lagen omfatta hela Sverige!
  Körning på snö och is är dock fortfarande tillåtet, inte bara för snöskotrar utan alla motorfordon (dock inte på snöklädda trädplanteringar). Grusgropar får användas för terrängkörning under förutsättning att markägaren ger sitt tillstånd. Det går också att söka dispens från terrängkörningslagen hos länsstyrelsen om man har markägarens tillstånd. Länsstyrelsen brukar i allmänhet ge tillstånd under förutsättning att inte särskilda naturhänsyn finns.

  Stora sommarträffar

  På svensk mark arrangerades de första officiella offroadträffarna i slutet av 70-talet och då huvudsakligen på militära övningsområden, där man kan få tillstånd. Exempelvis den legendariska Kättilstorpsträffen startade 1978 på P 4:s pansarfält i Skövde. Träffen nådde en kulmen under sitt 10-årsjubileum 1987 med hela 450 deltagande bilar!
  Andra stora träffar sommartid i Sverige är Ränneslättsträffen i Eksjö (numera störst med närmare 400 bilar), Boråsträffen, Mudträffen i småländska Konga, Häggumaträffen i Skövde, Canin Trophy på Gotland, samt vinterträffarna Annandagsträffen i Borås och Terrängträffen i Villingsberg nära Karlskoga.
  Utmärkande för dessa traditionella offroadträffar är dels den sociala gemenskapen i form av tältning och grillning, dels att man mestadels kör med fyrhjulsdrivna hobbyfordon där ombyggda Jeepar och Volvos militärfordon dominerar. Deltagarpriset är runt 200 kronor per bil. Nackdelen är att terrängen och banorna ibland är för svåra för civila terrängbilar av standardtyp.

  Lättsam körning

  Svenska Bilsportförbundet startade i början av 90-talet träffar för i första hand ägare av vanliga fyrhjulsdrivna bruksbilar, typ Jeep Wrangler, Range Rover och Nissan King Cab. Dessa träffar kom att kallas Terräng Touring för att skilja sig från de traditionella offroadträffarna. Utmärkande för Terräng Touring är att man kör på lätta områden, har utbildning på förmiddagen och åker en gemensam kolonnkörning på eftermiddagen, samt att deltagarna får diplom.
  Terräng Touring välkomnar i högsta grad nybörjare med alla typer av standardfordon, stora som små, gamla som nya. Hela familjen får gärna följa med: frugan, ungarna, hunden. Även terränghjulingar  (”fyrhjulsdrivna motorcyklar”) är välkomna under förutsättning att föraren bär hjälm och fyrhjulingen har en vimpelmast för att synas ordentligt.
  Terräng Touring arrangeras ungefär en gång i månaden året runt, mestadels i södra Sverige. De körs över en helg där man fritt kan välja att vara med en eller båda dagarna. Priset är 200 kronor per bil. Ingen föranmälan behövs utan det är bara att dyka upp kl 10 och körningen fortgår till kl 17 båda dagarna.

  Längsta biläventyret

  Sedan 1995 körs också varje sommar ett internationellt terrängbilsäventyr från Simrishamn till Kiruna kallat Sweden Offroad Tour – Adventure to The Midnight Sun! I princip består touren av ett dussintal separata terrängkörningsdagar på militära övningsfält som knyts ihop till ett lång resa – för övrigt Sveriges längsta organiserade biläventyr med sina 250 mil. Sweden Offroad Tour körs under de två första veckorna i juli och lockar även många utländska deltagare.
  Offroaddagen liknar en endagars Terräng Touring, med utbildning, fri körning och gemensam safari. Efter terrängkörningsdagen åker deltagarna individuellt vidare på vanliga asfaltvägar till nästa offroadort, 15-20 mil bort. I Norrland är avstånden så stora att flera hela resdagar måste tillgripas. Unikt med Sweden Offroad Tour är att man kan hoppa på och av touren när man vill. Föranmälan behövs inte utan man betalar priset på plats (300 kronor per bil och offroaddag). Touren sponsras av Jeep men alla terrängbilsmärken är välkomna.

  60-tal offroadklubbar

  Utöver detta finns drygt 60 offroadklubbar i Sverige som arrangerar lokala träffar för sina medlemmar. I bland har klubbarna till och med tillgång till eget körområde. Bästa sättet att träffa likasinnade och få köra är att gå med i en offroadklubb eller en vanlig motorklubbs offroadsektion. Ett fåtal märkesklubbar existerar: Svensk Land Rover Klubb, Willys-Jeepklubb, Niva-Föreningen, Svenska IH-klubben och Ford Bronco 66–77 Registret.
  Det finns ett flertal informationskällor där man får reda på när och var offroadträffarna, Terräng Touring och Sweden Offroad Tour arrangeras, och vilka klubbar som finns. Dels finns svenska motortidningarna 4 Wheel Drive, Wheels och Idrotts-Bladet, dels finns webbsajten www.swedenoffroad.com . Det går också bra att när som helst ringa artikelförfattaren Peter Öjerskog på telefon 0708-52 99 13.

  Lagliga terrängspår

  Trots terrängkörningslagen finns det ett par ställen i Sverige där man får lov att själv köra en kort sträcka i terrängen lagligt. Södra delen av Mellbystrands sandstrand i Halland är av gammal hävd tillåten för bilkörning. På vinterhalvåret är sträckan sju kilometer men på sommaren stängs stranden delvis av och det går bara att köra bil ett par hundra meter i taget. Körningen är lätt men desto mer naturskön.
  På nordvästra Öland finns en fyra mil lång ”väg” som går längs kusten mellan Äleklinta och Byerum. ”Vägen” är till häften vanlig grus- och asfaltväg, men andra halvan är ett terrängspår som går direkt på kalkunderlaget. Även här är körningen lätt men känslan och vyn över Kalmarsund är oslagbar. Och fortfarande finns förstås de oändliga danska sandstränderna längs västra Jylland för den som vill köra mil efter mil längs Atlanten!
  I Karlshamn har en privatmarkägare fått tillstånd till en permanent ”offroadpark”. Det är en naturskön skogshöjd med ett stort antal terrängslingor. Området har i många år använts för offroadträffar och tävlingar. Här kan vem som helst få hyra in sig och köra så mycket man vill med sin terrängbil, campingmöjligheter finns också. Priset är 150 kronor per bil och dag. Info: 0708-52 99 13.

  Grundlig utbildning

  I Sverige finns för närvarande ett par ställen där man dels kan hyra och köra terrängbil, dels gå en utbildning i terrängkörning. Blekinge Offroad Äventyrspark är beläget i Boasjö tre mil norr om Karlskrona. Här finns gott om terrängslingor, Sveriges största permanenta tältcamp och ett halvdussin fyrhjulsdrivna så kallade Volvo ”Valpar” att hyra. Blekinge Offroad School är en grundlig tvådagars utbildning i terrängkörning, där man antingen kan använda sin egen bil eller hyra en Volvo ”Valp”. Info: 0708-28 62 81. I Stockholmstrakten finns halkbanan Gillingebanan som nu utökat till offroadutbildning med hjälp av Suzuki terrängbilar. Info: 0708-86 69 47.
  De två frågor som många terrängbilsägare ställer sig är: Kan verkligen jag vara med som aldrig tidigare kört i terräng? Och kan jag verkligen åka med min nya fina terrängbil? Svaret är: Ja!  Faktum är att exempelvis Terräng Touring och Sweden Offroad Tour i första hand vänder sig till nybörjare och ägare av standard terrängbilar. Skulle du ändå finna att terrängkörning inte är något för dig så är det bara att avbryta direkt och kanske nöja dig med att titta på de andras körning.
  För dig som blivit sugen och vill gå ännu längre arrangeras numera tävlingar i offroad. Bil-trial är en tävling i precisionkörning i terräng. Föraren ska med sin fyrhjulsdrivna bil köra igenom korta terrängsektioner så felfritt som möjligt. Felmanövrar som stopp, backning och fastkörning ger straffprickar. Trial RM omfattar sex deltävlingar (varav fyra får räknas) i södra Sverige. En särskild Original-klass finns för oförändrade bruksbilar. Men i tävlandet får man kanske räkna med en och annan repa mot något träd eller sten.
  Trots terrängkörningslagen i Sverige så väntar Det Stora Offroadäventyret på dig!


< TILLBAKA