Rekord-resan till Sveriges Yttersta

  www.swedenoffroad.com’s Peter Öjerskog i en Chevrolet Tahoe blev 12-20 juli 1996 först med att göra äventyret Sveriges Yttersta!
  Det vill säga besöka Sveriges sydligaste, nordligaste, västligaste, östligaste, lägsta och högsta punkter.
  Nu är Peter Öjerskog med i Guinness Rekordbok.

  Jag har fått en fix idé! Jag ska bli den förste att besöka Sveriges samtliga sex geografiska ytterligheter.
  Från Smyghehuk i söder till Treriksröset i norr. Från skäret Stora Drammen i väster till ön Kataja i öster. Från Kebnekaise i topp till Nosabyviken i botten. Jag döper rekordresan till Sveriges Yttersta.
  För ändamålet kör jag nya Chevrolet Tahoe. Största terrängbilen på svenska marknaden. Storleken har betydelse.
  I alla fall för mig som ska sova i bilen. Mina 191 centimeter får lätt plats i Tahoes lastutrymme när baksätet fälls ner.
  Den inkopplingsbara fyrhjulsdriften kommer också väl till pass under de varierande väderlekarna och underlagen jag stöter på mellan ytterligheterna.
  Kraftfull 5,7-liters V8-motor, silkeslen automatlåda och fingernätt servostyrning gör också den bortåt 600 mil långa resan bekväm.
  Jag börjar med den svåraste punkten: Kebnekaise. Från min hemstad Karlskrona till Sveriges högsta topp är det 200 mil. Men tack vare Europavägarna och snabba Tahoe går transporten på två dygn.

  Iskall topp

  En nyligen avsliten och hopsydd hälsena gör det omöjligt för mig att vandra hela leden upp till till toppen. Jag väljer i stället helikopter nästan ända upp.
  Efter att ha väntat timmavis på att dimman ska lätta landar vi 300 meter från toppen. Sedan återstår en mardrömspulsning i snö och kyla till Sveriges högsta punkt.
  Sista metrarna klättrar jag på alla fyra. Tyvärr är dimman total och jag ser ingenting. Det är på lite lägre höjd jag kan blicka ut över skandinaviska fjällkedjan och 1/11 av Sveriges yta!
  Kebnekaise är 2.111 meter högt — i genomsnitt. Eftersom toppen är snöklädd så varierar höjden. En fransman var först att bestiga Sveriges högsta berg på 1800-talet. Tur att han inte tänkte på de andra geografiska ytterligheterna — så jag kan bli först!
  Jag rutschar och pulsar tillbaka till helikoptern. Skönt att den besvärligaste punkten är avklarad. Hädanefter kan det bara bli lättare!
  Sveriges nordligaste punkt ligger också inom Kiruna kommun! Men för att nå till Treriksröset på bekvämt sätt måste man åka via Finland.
  Först en båttur över sjön Kilpisjärvi och sedan en 3 kilometer lång promenad till den gula betongklumpen som förenar Sverige, Norge och Finland.
  Treriksröset ligger lite ute i sjön men tack vare nyanlagda träspångar slipper man vada. Någon har ställt ett mystiskt "tefat" på toppen av betongklumpen.
  I kvällstidningarna får jag reda på varför. För första gången har lantmäteriet mätt Sveriges exakta längd via satelliter: 157 mil, 1 kilometer och 930 meter!

  Okänd ö

  Sveriges östligaste punkt är nästan okänd: ön Kataja en mil ut i Haparandas skärgård. Simma är inte aktuellt så jag tvingas chartra en cigarettosande skeppare med en dieselstinkande båt.
  Tyvärr är sjögången så kraftig att vi inte kan gå i land. Men jag ser gränsmärkena som delar den lilla långsmala ön. Varför i hela fridens namn dela denna lilla ö mellan två grannländer?
  Nu befinner jag mig på samma longitud som Baltikum och västligaste Ryssland! Sverige ligger faktiskt mer österut än man kan tro.
  De övriga punkterna ligger i andra änden av Sverige. På vägen dit passerar jag "Sveriges mittpunkt" i Medelpad. Men den punkten är inte seriös. Hur beräknar man Sveriges mittpunkt när vi har öarna Öland och Gotland?
  Sveriges västligaste punkt är lika okänd som den östligaste. Skäret Stora Drammen ligger en landmil västerut från Strömstad i Bohuslän.
  Jag hyr en rökfri skeppare med bensindriven taxibåt. Av hänsyn till Stora Drammens permanenta invånare — en sälkoloni — avstår vi från att gå i land. Skäret ligger lika långt västerut som Oslo!
  De två återstående punkterna är mycket lätta att nå. Till Smygehuk kan man till och med köra Chevrolet Tahoe ända fram. Sveriges sydligaste punkt är i själva verket mycket nordlig — den har samma breddgrad som södra Alaska...

  Exakta längden

  Smyghehuk utmärks av skyltar som pekar ut diverse avstånd. Jag ser dock att avståndet till Treriksröset måste justeras efter den senaste satellitmätningen!
  Sveriges lägsta markpunkt lokaliserades först 1992. Faktiskt på initiativ av mig själv! De låga punkten är ju lika intressant som den högsta — eller hur?
  Nosabyviken utanför Kristianstad har uppmätts till 241 centimeter under havsnivån. Det låter inte mycket — men fullt tillräckligt för att man skulle drunkna ifall där funnits vatten!
  Nosabyviken utmärks av ett monument i stål, där en blå och böljande korrugerad plåt får visa havsnivån. Den forna havsviken torrlades på på 1800-talet och nu finns här både bebyggelse och Europaväg.
  Det går en ilning av stolthet genom min ryggrad efter att jag klarat av rekord-resan Sveriges Yttersta. Nio dagar och 575 mil tog det. Min Chevrolet Tahoe har fungerat perfekt som bekvämt färdmedel och sovplats.
  Tankarna far genom mitt huvud. Det vara bara en dryg vecka sedan jag hukade i snö och kyla på Kebnekaises topp. Nu njuter jag i fulla drag av solen och sommarvärmen.
  Sverige är beläget på norra jordklotet och öster om 0-meridianen. Vårt land ryms på diagonalen inom en väld och avsmalnande skiva som är cirka 153 mil "hög", 66 mil "bred" och 0,2113 mil "tjock".
  Uppdraget är utfört och jag styr hemåt till Karlskrona – Sveriges sydöstligaste stad. Rekord-resan Sveriges Yttersta är nu införd i Guinness Rekordbok - i kapitlet Svenska Rekord och under rubriken Långfärder!
  Fotnot: De geografiska lägena på jordklotet anges i grader och minuter. N anger att läget är norr om ekvatorn och Ö öster om 0-meridianen som går utanför London.

  LÄGST:

  NOSABYVIKEN -2,41 M. Sveriges lägsta markpunkt är den senast funna av Sveriges yttersta punkter (på artikelförfattarens initiativ 1992). Den ligger straxt öster om Kristianstad i nordöstra Skåne. 241 cm under havsnivån är inte mycket, men det är fullt tillräckligt för att drunkna ifall där funnits vatten! Det är pilat från Statoil-macken vid E 22.

  HÖGST:

  KEBNEKAISE CIRKA 2111 M. Från Kebnekaises topp har man utsikt över 1/11 av Sverige! Bergstoppen är den mest svårtillgängliga av punkterna. Från bilvägen vid Nikkaloukta tar det tre dagar att vandra till toppen och åter. Kebnekaise är egentligen en dubbeltopp där sydtoppen är något högre. Toppen är alltid snötäckt vilket gör att höjden varierar. Det aktuella medelvärdet är 2111 meter. (Bilden är tagen något nedanför den dimhöjda toppen.)

  SYDLIGAST:

  SMYGEHUK N 55°20'. Smygehuk ligger förstås vid havet i Skåne, en dryg mil öster om Trelleborg, och är den mest lättillgängliga och kanske mest kända av punkterna. Här kan man köra bil ända fram och parkera, till och med servering finns. Punkten är utmärkt med en rejäl skylt som bland annat talar om avståndet till Treriksröset. Smygehuk ligger inte särskilt långt söderut, utan på  samma breddgrad som södra Alaska...

  NORDLIGAST:

  TRERIKSRÖSET N 69°40'. Treriksröset ligger där Sverige, Norge och Finland möts i norr. Treriksröset nås från Finland (såvida man inte vill vandra tiotals mil i Sverige). Över finska sjön Kilpisjärvi går det båt och sedan får man gå 3 km fram till den gula betongklumpen. Mätapparaturen på röset var tillfälligt uppsatt för att för första gången mäta Sveriges exakta längd: 157 mil, 1 kilometer och 930 meter!

  VÄSTLIGAST:

  STORA DRAMMEN Ö 10°58'. Skäret Stora Drammen är i det närmaste okänt som Sveriges västligaste punkt. Skäret ligger cirka en landmil västerut i havet utanför Strömstad i Bohuslän, nordöst om Kosteröarna. Hit måste man ta taxibåt eller egen båt. Stora Drammen befolkas endast av sjöfåglar och en sälkoloni. Sveriges västligaste punkt ligger faktiskt på samma longitud som Oslo!

  ÖSTLIGAST:

  ÖN KATAJA Ö 24°10'. Östligaste punkten är lika okänd som den västligaste. Kataja är en långsmal, platt och skogsbevuxen ö i Haparanda skärgård, cirka en landmil söder om stan. Det ytterst märkliga är att den lilla ön är delad mellan Sverige och Finland, gränsskyltarna är rätt diskreta! Inte många inser hur långt österut Sverige egentligen sträcker sig. Kataja ligger på samma longitud som baltiska staden Riga och västligaste Ryssland!
   


< TILLBAKA